Nyhedsbrev nr. 03

Jul 2018/Nytår 2019

”Smilets Land”. Denne gang er det ikke operetten af Franz Lehàr, men en helt anden historie.

I bliver nødt til at få noget af den oplevelse, som jeg var så heldig at få lov til at deltage i den 10. november 2018. Vores næstformand i bestyrelsen i DUFA, Karen Ingrid fyldte rundt og havde inviteret til stor frokost. Herlig dag med god mad og et godt indslag med en fyrig Flamingo dans.

Det er dog ikke det, som jeg vil fremhæve, men en dejlig og eftertænksom fotoserie, som Karen Ingrid havde lavet over emnet ’smil som skabte forbindelse mellem mig og andre’. Billeder fra hendes hverdag både med familie og venner, men ikke mindst fra hendes møde med folkene i Uganda, der i mere end 20 år har været en del af hendes verden. Som Karen Ingrid siger: ”Jeg bruger og har brugt megen tid til at holde regnskab og holde andre til regnskab. Jeg fejrer min fødselsdag med en udstilling af foto, hvor vi mødtes gennem et smil og ikke over indikatorer for fremskridt og udvikling, budgetter og regnskaber. Smilet er ofte faldet uden for dagsordenen – i det tilfældige møde eller når vi gav plads til kreativiteten og legen. Kunne flere smil med den følelse af sammenhæng de bringer, have skabt mere og eller en anderledes udvikling i vores mellemmenneskelige forhold”?

Der var mange billeder og jeg måtte vælge. Jeg har valgt de billeder, der har relation til DUFA. Karen Ingrid har taget billederne og skrevet teksten til hver billede, men jeg har fået lov til at udvælge og sender dem nu til jer. Det være hermed gjort.

Nyd de dejlige billeder fra Smilets Land.

På vegne af DUFA sender jeg de bedste jule/nytårshilsner

Gwilli

Velkomst til Nambieco.

En invitation til at gå med i musikken, dansen, de afrikanske rytmer fra denne mand, der var medlem af gruppen: ”Gamle kvinder lærer at læse”. Jeg har kendt gruppen fra mine første år i Uganda. De er fra Nambieco, som Moses, der var med til at starte Plant and Health, og Edward, kommer fra. Jeg var næsten en af deres.

Opira og Hans

Hans holdt 80 års fødselsdag på sin første tur til Uganda. Han oplevede med alle sanser og delte ud af glæden over at blive modtaget med megen venlighed. Otto Opira kørte ham rundt i Gulu og Kitgum området, hvor Lords Restistance Army netop havde trukket sig tilbage. De besøgte gymnasier for at lave aftaler om levering af genbrugscomputere fra Seniorer uden grænser (2005).

 

Exercises in removing dust

Det giver mange smil, når jeg prøver kræfter med kvindearbejdet i Uganda. Her at kaste kernerne fra sojabønnerne op i luften så støv og snavs kan blæse væk. Hvem er hun? Hun er ikke medlem af kooperativet, men lavere i hierakiet: landarbejder, datter eller svigerdatter (juni 2018). Latteren er der hvor vi kan mødes.

 

Rolleleg, vi laver planteskolearbejde ligesom onkel Dick

Isac smiler til mig. Det gør han tit. Her i gang med at køre med planteskoleplanter på trillebør sammen med et par venner. Han er Sarahs søn. Sarah er Edwards ældste datter. Vi har fælles madordning om aftenen. Jeg køber de dyre ting, hun spæder til med det hun har af egen avl og laver maden (Feb.2017). Isac til højre.

                                         

 

Landarbejder på vej hjem efter arbejdet

En landarbejder foran lageret, hvor hun har deltaget i at rense soja for snavs og dårlige kerner. Et glad smil, mens hun multitasker, som kvinder nu gør rundt i verden og ikke mindst i Uganda.

 

Kvinder og børn ved vandpost.

Morgen i Nambieco. De ved godt hvem jeg er, selv om jeg ikke kender dem. Det var nok ikke ventet, at jeg dukkede op der ved vandposten, men jeg bliver accepteret – og talt om. Der er også plads til smilet.

 

Naboen sorterer chili

Naboen er en foretagsom bonde og forretningsmand. I 2017 havde hun fundet et godt marked for chili. Jeg kommer hos hende dagligt, da hun har en vandhane, hvor jeg for 100 sh. kan få fyldt mine to 10 liters dunke.

Roadside Market, Chegere

Smilet ved overraskelsen i hverdagen. Handelen der bliver afbrudt ved at en hvid kvinde i en bil tager et foto. Vejsideboderne er et af de steder, hvor kvinderne følger med i, hvad der sker, og får udvekslet nyheder.

                                                 

 

Teddy med sit andet barn

Tidligere regnskabsassistent hos Plant and Health. Stærk, ambitiøs, principfast, udtrykte sine meninger uden frygt for patriarkatets magt.

 

Unge mænd i Aduku laver sandaler af gamle bildæk

De råber mig altid an, når jeg cykler op til markedet, vil gerne i snak, glade, påvirkede af lokalt fremstillet spiritus der hen mod aften.

Betty Ogole, lokal udviklingsarbejder

Betty har været med i Plant and Health siden starten i 2002. Undervejs har hun været meget syg, HIV patient, fik midt i sygdomsperioden fjernet livmoderen. Nu har hun det godt, er næstformand i Plant and Health Cooperative Society. Her spiser hun morgenmad inden hun kaster sig ud i den 40 km. lange cykeltur tilbage til Loro. Vi har altid været fælles om at støtte kvindesagen.

David, Edward og Peters hjemme hos mig

3 mænd som jeg har kendt længe, og delt meget med – om end der stadig er mange gåder for mig! David Okwera, som blev valgt til Dansk Ugandisk Venskabsforenings formand af et stort antal dansk-ugandere, der mødte op til den første generalforsamling i København 2002. Edward Otimkene, nær ven og delemand, i 20 år, bærende kraft i Plant and Health, Peters Agea, nuværende formand i Dansk-Ugandisk Venskabsforening, sammen med mig bærende kraft i Dansk-Ugandisk Venskabsforening (2013).